Kategoriarkiv: Det sagde juryen

Og vinderen er…

Dette års VERTIGO er vel overstået og sædvanen tro bringer vi her på VERTIGO’s site links til alle årets vinderfilm ledsaget af juryens motivationer, leveret af dette års jury : Michael Rohden, Gorm Just og Rikke Papendick Johansen.

Bedste dokumentar
Nominerede : Nøgenhed (1iMe), The Book of Pecunia (2h3gMe), UFO (1iMe)

Dokumentaren har en indbygget evne til at kunne forandre verden. De bedste dokumentarer vælter diktaturer, sindssyge magthavere og tester virkelighedens grænser. Dokumentaren kan i sin faste og alligevel flygtige genrebestemmelser forme et stykke virkelighed til sand historie. Men dokumentaren kan også portrættere det enkelte, det subtile, det usagte.

Juryen har med empati og ærefrygt betragtet et studie i menneskets natur, og ofte måtte juryen
Med et enkelt udsnit af virkeligheden bliver juryen ført gennem junglen der er den menneskelige krop. Med sikker hånd formår årets vinder at fremstille det ulækre på en æstetisk og moden måde, der distancerer konkurrenterne med flere længder.

Som Jøren Leth ville have sagt – Jeg er et nøgent menneske

Vinderen er.. Nøgenhed (1iMe)

Bedste Visuelle effekter
Nominerede : Et spil for 2 (3uMe), UFO (1iMe), Den ukendte (1tyme)

Som en skærende kontrast til virkeligheden, er visual effects blevet en fast bestanddel i moderne filmproduktion. Hvordan ville film som Aliens, Reptilicus og Sex and the City være blevet til uden brug af airbrush og retouchering? Gennem filmhistorien er Visual Effects blevet udviklet fra dets spæde år i George Meiles A trip to the moon til Transformers. Med dette års nominerede er udviklingen blevet fuldbyrdet. Med juryens, i alt beskedenhed, enorme erfaring, blev vi alligevel slået omkuld af den gennemført høje tekniske kvalitet. Med et bevidst øje for historiens præmis, formår årets vinder, at anvende visueal effects til at fremme effekternes egentlige funktion – at fortælle historien.

Vinderen af kategorien for bedste visual effects er: Et spil for 2 (3uMe)

Årets førsteårsproduktion
Nominerede : Nøgenhed (1iMe), Tal til os (1fxme), Prank Wars (1fxme)

Der er en første gang for alle ting. Ligesom med sex kan det oftest være pinligt, akavet og ikke nødvendigvis særligt vellykket. Således kan en førsteårsproduktion også være en vanskelig opgave at overkomme. Alligevel har denne årgang formået at imponere en ellers yderst kritisk jury. Vi blev rørte, chokerede og betagede af årgangens film og fandt fornyet håb i Aabenraas ungdom. Det er jer, der bærer traditionerne videre, det er jer der skal løfte Vertigo i fremtiden og forhåbentligt sætte Sønderjylland på verdenskortet i filmsammenhæng.

Årets førsteårsproduktion er klart den bedste i dens årgang og har formået at gøre juryen bløde i knæene. Som en god vin der bliver bedre med årene har vinderen vokset i anseelse hos juryen, jo længere vi kom ind i filmen.

Vinderen af kategorien for bedste førsteårsproduktion er: Nøgenhed (1iMe)

Bedste mandlige skuespiller
Nominerede : Et spil for to (3uMe), Mediatør (12h3gme), Christian (3uMe)

Danmark har siden Poul Reumert opforstret internationalt anderkendte skuespillere. Hvem kender ikke Mads Mikkelsen, Viggo Mortensen og Laus Højby i smashhits som krummerne 1, 2 og lykke?
Skuespillet er subtekstens ædle kunst, der handler om at være i nuet, at kunne reagere på det, der kommer til en og at vælge sine filmtitler med omhu.

Juryen blev imponeret over at en så sikker skuespillerpræstation kunne leveres uden et eneste talt ord. Med overbevisning blev juryen ført gennem kærlighedens ABC, i alle dens små facetter og akkavetheder.

Glem scoreguiden i M, glem for lækker til love, her er en film hvis hovedrolleindehaver viser vejen i mørket.

Vinderen af denne kategori, er: Et spil for 2 (3uMe)

Bedste kvindelige skuespiller
Nominerede : The Binding (3uMe), Et spil for to (3uMe), Tak for lort! (2h3gMe)

Kvinderne har gennem filmhistorien ledt mænd i fordærv som femme fatales, tæsket dem som Uma Thurmann i Kill Bill og forført publikum med femininitet og charme som Ingrid Bergman. I de senere år har kvinderne fået en stadigt større rolle som handlekraftige karakterer.

Kunsten at få en hel biografsal til at kanalisere sine følelser gennem ens skuespil er en stor kunst som kun få mestrer.

Juryen har under gennemsynet af de nominerede film følt sig teenageforelskede, forfærdede og i et enkelt tilfælde skidt på. Vi har været vidne til op til flere goe præstationer, men en sprang særligt i øjnene som aldeles troværdig og medrivende. Vi gennemgår hendes tanker i et klaustrofobisk drama om at knække den ulykkelige kærligheds kode og komme videre i tilværelsen. En stjerne er født:

Vinderen af kategorien for Bedste Kvindelige hovedrolle går til.. Line Duggen i The Binding (3uMe).

Bedste idé
Nominerede : Min bedste ven (1fxme), The Binding (3uMe), The Book of Pecunia.

Den kreative skaberkraft kan ikke udvindes i en mine, støves op på gaden, eller købes for penge. Kreativiteten blomstrer på forunderligvis der, hvor mennesker kan tænke frit og føler sig trykke. Derfor skal de kreative tanker og ideerne passes, som et nyfødt barn. Den gode ide vil derfor altid gå foran alt andet, og er selve filmes inderste drivkraft.

Den unikke ide er i et højteknologisk samfund, en sjældenhed fordi viden og kreativitet skifter hænder på nye måder. Derfor kan den gode ide også være et remix af tidligere tænkte ideer, som sættes i nye sammenhænge og gentænkes.

Juryen har med stor interesse fulgt årets vinder foregive illusioner, og manipulere med det mest kendte stykke fiktion af dem alle, der med stor kreativitet har gennemført deres opgave til UG kryds og slange. Jyryen havde dog visse forbehold overfor vinderen, da juryen gentagne gange satte spørgsmålstegn ved anvendelse af det genanvendte materiale.

Men juryen måtte bøje sig for den kreative genbrug af allerede eksisterende materiale, og årets vinder formår at skabe det gennemførte værk, der fik juryens kritik til at forstumme.

Vinderen er.. The Book of Pecunia (2h3gMe).

Bedste billede
Nominerede : Nøgenhed (1iMe), The Binding (3uMe), Christian (3uMe)

Et godt billede siger mere end tusind dårlige billeder. Et billede kan skabe følelser som kan indprente sig i menneskets sind for evigt. Men billedfortælling er et sprog, man skal tilegne sig, og som kræver en investering i tid. Inflationen og overfloden af ligegyldige billeder har ramt det vestlige samfund som en tsunami der ikke hører op. Bølge efter bølge af dårlige film og billeder bliver hver dag, hver time, hvert minut lagt ud på Facebook, Instagram og YouTube.

Dette års vinder har formået at ride på bølgen og fortælle en historie bestående af enestående billeder sat sammen i en sand symfoni af velvære. På en klaustrofobisk og spændingsopbyggende facon har vinderen overrasket juryen.

Filmens flotte lyssætning, framing og kamerabevægelser, har været udslagsgivende for juryens beslutning.

Vinderen er: Christian (3uMe)

Bedste klipning
Nominerede : The Binding (3uMe), The Book of Pecunia (2h3gMe), Mediatør (12h3gme)

Hvis dit liv var en film, hvad ville du så klippe ud? Måske alle transportscener?

Tempo, konsistens og overblik, er ikke bare noget en cykelrytter skal mestre. Kunsten at klippe en historie til, så den fastholder seerens nysgerrighed og opmundrer seeren til at følge den efterfølgende billede, er afgørende i enhver produktion. Det er i klipningen de største mestre træder i karakter, har overblik og udvælger det bedste, og fyrer det værste. Således skal man i klippefasen være i stand til at skære alle unødvendigheder fra, og sætte sig ud over ens egen produktion og sætte sig i seerens sted.

Vinderen i kategorien for årets bedste klipning formår i den grad at skære ind til benet, holde overblikket, og anvende klipningen på en kreativ og effektfuld måde, der både pirrer seerens nysgerrighed og opbygger den dramaturgiske spænding.

Juryen bemærkede med det samme, at der med denne film var tale om en produktion hvor man virkelig har gjort sig umage, og behandlet råmaterialet med en stor portion kærlighed. Der var derfor ingen tvivl i juryens blødende hjerter.

Vinderen i kategorien bedste klip er : The Binding (3uMe)

Bedste lyd
Nominerede : The Binding (3uMe), Christian (3uMe), The Book of Pecunia (2h3gMe)

En god produktion kan måles på mange parametre. Ofte er lyden overset som et dramaturgisk element i den fiktive fortælling. Men lyden har en kæmpe eksistensberettigelse idet man i højere grad har tendens til at være overbærende overfor en mangelfuld billedside frem for kradsende lyd på en strand, vind i mikrofonerne og ubehandlede reallyd.

Årets vinder af bedste lydside går til en produktion som har behandlet lydsiden på lige vilkår med billedsiden. Årets vinder har pirret juryen med et effektfuldt lydunivers der ikke bare underbygge fortælling billedside, men også skaber et emotionelt rum, som juryen fandt sig fastlåst i.

Vinderen i kategorien bedste lyd er : The Binding (3uMe)

Årets VERTIGO – Bedste film
Nominerede : The Binding (3uMe), Christian (3uMe), Et spil for to (3uMe)

Årets vinder af Vertigoprisen har gennem hårdt arbejde, solide evner og en fantastisk dedikation, formået at skabe et mesterværk. Men kampen om årets vertigo har været intens. Juryen har været imponeret over de mange gode film og alligevel står det klart at der kun er èn sand vinder. Årets vinder af vertigo filmfestival 2012 indskriver sig i historien på linje med film som burried, 128 hours og Oldboy.

Vinderen af årets vertigo går til en film, der gennem et klaustrofobisk univers og en spændingsspækket handling, skaber et sublimt billedet på bruddet med ulykkelige kærlighed.

Der kunne kun være én vinder. Ingen over, ingen ved siden af.

Vinderen er.. The Binding (3uMe)

Vinder af årets publikumspris 2012 blev : STRØM (3uMe).

Og årets VERTIGO-vinder er…

Årets VERTIGO-filmfest er til ende. Det blev et brag af en festival, hvor alt blev afviklet med næsten militaristisk præcision, og en gallafest og prisuddeling, der om muligt blev endnu bedre end sidste års fest. Juryen bestod ligesom sidste år af Jonas Drotner Mouritsen og Michael Rohden, men desværre måtte Nanna Windfeldt melde afbud i sidste øjeblik pga. et færdselsuheld og en hjernerystelse, der forhindrede hende i at være tilstede. Imod alle odds lykkedes det at finde en yderst kvalificeret stand-in i manuskriptforfatter Jette Steen, der formåede at træde til med dags varsel. En stor tak til Jette, Michael og Jonas for det hårde arbejde med at finde frem til aftenens vinderfilm.

VERTIGO-vinder anno 2011 blev Brochen (3uMe). Publikumsprisen i 2011 (fundet via afstemning blandt alle festivalens gæster ved fredagens visninger) gik til Hævnen (1gme1).

Her er juryens motivationer samt festivalens nominerede og vinderfilm :

Bedste dokumentar

I en tid hvor 2020 planen, nedskæringer inden for det offentlige og borgerkrigen i Libyen fylder overskrifterne, er dokumentaren genren, hvor niche emner kan komme til sin ret. Dokumentarfilm er ikke blot Christoffer Guldbrandsen, DR2 og Metallicafilmen fra 2002, der i øvrigt fremstillede Lars Ullrich som en pengegrisk gammel mand. Nej.. Dokumentaren har som genre, en evne til at rumme selv de mindste emner og gøre den relevant i dens samtid, ikke mindst for de jævnaldrende, som denne film skal ramme. Således var juryen forbavset over den gennemførte genreforståelse, de gode dækbilleder samt det fortællermæssige forløb, hvori filmen udspiller sig. Med filmen har vinderen vist de sande kerneværdier i et hvert ungt menneskes liv, og vi forventer at prisen modtages gående på hænder herop.

Nominerede : Computerspil (1iMe), Pizza (1iMe), Sundeved Efterskole (1gme4)
Vinderen er : Sundeved Efterskole

Bedste Visual effects

Visuelle effekter handler ikke om at besnære med lir og flotte effekter, men først og fremmest om at formidle den handling og stemning som publikum skal opleve. Og i denne sammenhæng er titelsekvensen ofte en overset mulighed for at introducere filmens tema, og løfte publikums forventinger til den kommende filmoplevelse.

En tidlig mester i denne genre var designeren Saul Bass der 50’erne, med sit arbejde på blandt andet The Man With the Golden Arm, og Hitchcocks Vertigo og North By Northwest i høj grad var med til at løfte genren til en vigtig del af filmoplevelsen. Senere har amerikaneren Kyle Cooper i 90’erne videreført genren, med sin introduktion af en psykokopats virkelighed i introsekvensen til Se7en og en iscenesættelsen af enforviklet tegneserieverden i Spiderman.

Årets vinder følger i mestrenes fodspor, og formår at formidle deres films tema i en smuk og original introsekvens, der giver en perfekt introduktion til selve filmen.

Nominerede : Hævnen (1gme1), Roaming in Rome (2uMe), Brochen (3uMe)
Vinderen er : Roaming in Rome

Bedste klip

En god postproduktion handler i høj grad om at skære ind til benet, dræbe sine ”darlings” og komme helt tæt på den essentielle fortælling. For juryen har dette været den vigtigste prioritet, og samtlige nominerede er udvalgt, fordi de lever op til disse krav.

Vinderen af årets bedste klipning har formået at skabe en visuel stil som er gennemgående for hele filmen, og danner en ramme i studie, som lærer såvel som elever kan lære af. Transportscener er ofte det første der skal klippes fra. Men i dette tilfælde er det en essentiel del af filmens handling og gennem sikre stilmæssig greb, formår vinderen at holde publikum fanget gennem hele filmen

Nominerede : Sundeved Efterskole (1gme4), A New Beginning (2cme), Rosso (2uMe)
Vinderen er : Rosso

Bedste mandlige skuespiller

At være skuespiller kræver, at man tør give noget af sig selv, -indleve sig i rollen og tro på den! En modig skuespiller kan blive kastet ud på dybt vand, uden forvisning om han er i stand til at svømme, men blot håbe at vingerne kan bære ham.. Altså svømmevingerne.. Som skuespiller i denne produktion formår vinderen netop dette. Med en finfølt fornemmelse for timing, mimik og indlevelse, har juryen fulgt hvert sekund af denne pragtpræstation. Juryen bemærkede en varme og en opofrelse for filmen og kvinden, der gik lige i jurymedlemmernes hjerter.

Nominerede : Deception Alley (Mads Esben Buus), Rosso (Filip Hede), Deception Alley (Sander Bennett Boisen)
Vinderen er : Rosso (Filip Hede)

Bedste kvindelige skuespiller

En god skuespillerinde formår at levere en performance selvom rollen er svær. Juryen har med ærefrygt fulgt denne stjernes performance, og rystet i bukserne over den nærmest umenneskelige rolle, som til fulde bliver udspillet af årets vinder på det store lærred. Det eneste der lettede de beklemte jurymedlemmers sind, var det enkelte blik, den lille ting, der viste karakterens menneskelige side, og dermed også berettigelse som årets vinder. Prisen som årets kvindelige skuespillerinde går til vor tids Dr. Mengele, KATHRINE SCHNEIDER.

Nominerede : Farvel for altid (Kimmie Vallentin Jensen), Nr 17 (Katrine Schneider), Brochen (Tabea Pfau)
Vinderen er : Nr 17 (Katrine Schneider)

Bedste lyd

Lyden spiller en væsentlig rolle i den fuldendte produktions vellykkethed. Hvad var en gyser uden spændingsmusik? Og hvad var en Nik og Jay video uden de to Vanløsedrenges fløjlsbløde barritons? En masse damer der hopper letpåklædt rundt. Filmen som har vundet for den bedste lyd og musik, formår at skabe en verden, hvor billede og lyd fungerer så godt sammen, at juryen gentagende gange måtte knibe sig selv i armen af bare glæde.

Nominerede : Deception Alley (3gMe), The Last Minute (2cme), Nr 17 (3uMe)
Vinderen er : The Last Minute

Bedste billede

Udover at have gjort sig umage med at finde de rette locations, har vinderne også været grundige med de øvrige genstande, der bliver benyttet i filmen såsom f.eks. bilen m.m. Den måde der er fotograferet på virker meget fin og drømmende, hvilket passer utrolig godt til filmens handling og emne. Det viser en stor forståelse for hvad billedkvaliteten betyder for filmen. Desuden formår fotografen at fotografere med en vis form for nænsomhed i nogle af de følsomme scener. For eksempel i køkkenet og senere ovenpå, hvor de sidder med deres snurretoppe. Og igen senere, hvor han står og ser ud af vinduet, efter at hun er forsvundet.

Nominerede : Deception Alley (3gMe), Sundeved Efterskole (1gme4), Brochen (3uMe)
Vinderen er : Brochen

Bedste idé

En kortfilm er intet uden en god og original idé. Man når rigtig langt hvis den også er simpel. Årets vinder tror helt sikkert på deres idé og formår oven i købet at overraske med handlingen. Vi har set mange film med døden som det dramaturgiske omdrejningspunkt, i vinderfilmen formår man da også at føre publikum i retning af død, selvom den i virkeligheden overraskende handler mere om nyt liv.

Nominerede : Separated (1gme2), A New Beginning (2cme), Would You Care? (1gme4)
Vinderen er : A New Beginning Would You Care?

Bedste førsteårsproduktion:

Prisen for årets bedste førsteårsproduktion går til en film der formår at beherske deres genre. Vinderen har allerede under optagelsen, så stor indsigt over fortællingen, så de formår at komme hjem med de helt rette billeder. Som seer føler man sig tryg i deres fortælling.- en sand fornøjelse. En sand perle.

Nominerede : One Hour (1gme3), Sundeved Efterskole (1gme4), Would You Care? (1gme4)
Vinderen er : Sundeved Efterskole

Bedste film – årets VERTIGO

Juryens opgave er at træffe et valg. Et valg som for juryen har vist sig særdeles svært. Specielt når det kommer til den mest prestigefyldte pris af dem alle. Vertigo prisen for årets film. Prisen i år har derfor været et tæt løb mellem flere mesterværker.

Men motivationen fra juryen har været klar. Vi var på jagt efter den mest fuldendte film. Vinderen af årets vertigo har formået at omdanne et ambitiøst manuskript til en lyslevende oplevelse, uden at gå på kompromis med de æstetiske virkemidler.

Fra skuespillere til location er denne film foran sine konkurrenter og juryen værdsætter de mange timer man kan se, er blevet lagt i produktionen af årets Vertigo vinder. Ingen over, ingen ved siden af…

Nominerede : Rosso (2uMe), Brochen (3uMe), Nr 17 (3uMe)
Vinderen er : Brochen

Se flere billeder fra festivalen her : http://jacsi.zenfolio.com/vertigo2011

Det sagde juryen om filmene…

Bedste Skuespiller
At være skuespiller kræver ikke blot indlevelse i en rolle, men i lige så høj grad fornemmelse for kameraet, scenens intensitet og sine medspilleres energi. Årets bedste skuespiller leverer sin karakter overbevisende både i det sagte og det usagte. Prisen går til alles mareridt af en svigerfar …
Thorben Lundø – Svigermekanikken

Bedste skuespillerinde
De største følelser kan vises med et enkelt blik eller en enkel bemærkning. En stor skuespillerinde brænder igennem og forfører publikum med hvert eneste åndedrag. Af mange stjerner var der en der stod klare på himlen…
Freja Johansen – Spilleregler

Bedste Visual og Special Effects
Allerede fra første billede lagde vinderen af den pris et niveau langt højere end forventet af en gymnasieproduktion. Filmens handling leveres med overlegen sans for både de visuelle og tekniske detaljer.
Vengeance

Bedste Klipning
Klipning handler ikke blot om det tekniske i at få bevægelser til at hænge sammen, det handler også om filmens overordnede rytme. Mest af alt handler det om at skære ind til benet og fortælle historien så klart og kort som muligt. Først når dette er på plads kan man tillade sig at udfordre og eksperimentere med klipningen. Årets vinder har forstået dette og får begge dele til at gå op i en højere enhed…
Circle

Bedste Billede
Vinderen af bedste billede har om nogen formået at bruge filmens billedside til at fortælle filmens historie. I denne film går publikum på opdagelse i eksperimenterende kompositioner som udfordrer seeren til at bruge begge øjne.
Det forkerte ben

Bedste lyd
Lydsiden er ofte det der kan afsløre en ellers god amatørfilm. De produktioner der formår at kombinere reallyd med velvalgt underlægningsmusik er nået langt i bestræbelserne på at inddrage publikum i filmens magiske univers.
Awakening

Bedste Ide
En god kortfilm udmærker sig ved en simpel og original ide. Der har været mange produktioner der handler om liv, død og den store kærlighed. Vi har været vidne til 26 mord, 4 selvmord, 3 psykisk syge, 2 voldtægt, 2 overdosiser, 1 school shooting og en lagkage i hovedet, men vinderen formår at lægge mindst lige så mange følelser og dilemmaer i en enkel seddel.
Circle


Bedste Førsteårsproduktion

Juryen var ikke tvivl efter at have set denne film, der slår de fleste 3. års produktioner i ide, manuskript og præcis teknisk udførelse. En film der fik juryen til at klappe i sine små hænder og drømme sig tilbage til dengang de selv var 1. g’ere og spillede sergent. En fantastisk film intet mindre.
Spilleregler

Bedste Film
Prisen for den bedste film går til den film der formår at udmærke sig hele vejen fra ide til det endelige produkt.
Circle