Og årets VERTIGO-vinder er…

Årets VERTIGO-filmfest er til ende. Det blev et brag af en festival, hvor alt blev afviklet med næsten militaristisk præcision, og en gallafest og prisuddeling, der om muligt blev endnu bedre end sidste års fest. Juryen bestod ligesom sidste år af Jonas Drotner Mouritsen og Michael Rohden, men desværre måtte Nanna Windfeldt melde afbud i sidste øjeblik pga. et færdselsuheld og en hjernerystelse, der forhindrede hende i at være tilstede. Imod alle odds lykkedes det at finde en yderst kvalificeret stand-in i manuskriptforfatter Jette Steen, der formåede at træde til med dags varsel. En stor tak til Jette, Michael og Jonas for det hårde arbejde med at finde frem til aftenens vinderfilm.

VERTIGO-vinder anno 2011 blev Brochen (3uMe). Publikumsprisen i 2011 (fundet via afstemning blandt alle festivalens gæster ved fredagens visninger) gik til Hævnen (1gme1).

Her er juryens motivationer samt festivalens nominerede og vinderfilm :

Bedste dokumentar

I en tid hvor 2020 planen, nedskæringer inden for det offentlige og borgerkrigen i Libyen fylder overskrifterne, er dokumentaren genren, hvor niche emner kan komme til sin ret. Dokumentarfilm er ikke blot Christoffer Guldbrandsen, DR2 og Metallicafilmen fra 2002, der i øvrigt fremstillede Lars Ullrich som en pengegrisk gammel mand. Nej.. Dokumentaren har som genre, en evne til at rumme selv de mindste emner og gøre den relevant i dens samtid, ikke mindst for de jævnaldrende, som denne film skal ramme. Således var juryen forbavset over den gennemførte genreforståelse, de gode dækbilleder samt det fortællermæssige forløb, hvori filmen udspiller sig. Med filmen har vinderen vist de sande kerneværdier i et hvert ungt menneskes liv, og vi forventer at prisen modtages gående på hænder herop.

Nominerede : Computerspil (1iMe), Pizza (1iMe), Sundeved Efterskole (1gme4)
Vinderen er : Sundeved Efterskole

Bedste Visual effects

Visuelle effekter handler ikke om at besnære med lir og flotte effekter, men først og fremmest om at formidle den handling og stemning som publikum skal opleve. Og i denne sammenhæng er titelsekvensen ofte en overset mulighed for at introducere filmens tema, og løfte publikums forventinger til den kommende filmoplevelse.

En tidlig mester i denne genre var designeren Saul Bass der 50’erne, med sit arbejde på blandt andet The Man With the Golden Arm, og Hitchcocks Vertigo og North By Northwest i høj grad var med til at løfte genren til en vigtig del af filmoplevelsen. Senere har amerikaneren Kyle Cooper i 90’erne videreført genren, med sin introduktion af en psykokopats virkelighed i introsekvensen til Se7en og en iscenesættelsen af enforviklet tegneserieverden i Spiderman.

Årets vinder følger i mestrenes fodspor, og formår at formidle deres films tema i en smuk og original introsekvens, der giver en perfekt introduktion til selve filmen.

Nominerede : Hævnen (1gme1), Roaming in Rome (2uMe), Brochen (3uMe)
Vinderen er : Roaming in Rome

Bedste klip

En god postproduktion handler i høj grad om at skære ind til benet, dræbe sine ”darlings” og komme helt tæt på den essentielle fortælling. For juryen har dette været den vigtigste prioritet, og samtlige nominerede er udvalgt, fordi de lever op til disse krav.

Vinderen af årets bedste klipning har formået at skabe en visuel stil som er gennemgående for hele filmen, og danner en ramme i studie, som lærer såvel som elever kan lære af. Transportscener er ofte det første der skal klippes fra. Men i dette tilfælde er det en essentiel del af filmens handling og gennem sikre stilmæssig greb, formår vinderen at holde publikum fanget gennem hele filmen

Nominerede : Sundeved Efterskole (1gme4), A New Beginning (2cme), Rosso (2uMe)
Vinderen er : Rosso

Bedste mandlige skuespiller

At være skuespiller kræver, at man tør give noget af sig selv, -indleve sig i rollen og tro på den! En modig skuespiller kan blive kastet ud på dybt vand, uden forvisning om han er i stand til at svømme, men blot håbe at vingerne kan bære ham.. Altså svømmevingerne.. Som skuespiller i denne produktion formår vinderen netop dette. Med en finfølt fornemmelse for timing, mimik og indlevelse, har juryen fulgt hvert sekund af denne pragtpræstation. Juryen bemærkede en varme og en opofrelse for filmen og kvinden, der gik lige i jurymedlemmernes hjerter.

Nominerede : Deception Alley (Mads Esben Buus), Rosso (Filip Hede), Deception Alley (Sander Bennett Boisen)
Vinderen er : Rosso (Filip Hede)

Bedste kvindelige skuespiller

En god skuespillerinde formår at levere en performance selvom rollen er svær. Juryen har med ærefrygt fulgt denne stjernes performance, og rystet i bukserne over den nærmest umenneskelige rolle, som til fulde bliver udspillet af årets vinder på det store lærred. Det eneste der lettede de beklemte jurymedlemmers sind, var det enkelte blik, den lille ting, der viste karakterens menneskelige side, og dermed også berettigelse som årets vinder. Prisen som årets kvindelige skuespillerinde går til vor tids Dr. Mengele, KATHRINE SCHNEIDER.

Nominerede : Farvel for altid (Kimmie Vallentin Jensen), Nr 17 (Katrine Schneider), Brochen (Tabea Pfau)
Vinderen er : Nr 17 (Katrine Schneider)

Bedste lyd

Lyden spiller en væsentlig rolle i den fuldendte produktions vellykkethed. Hvad var en gyser uden spændingsmusik? Og hvad var en Nik og Jay video uden de to Vanløsedrenges fløjlsbløde barritons? En masse damer der hopper letpåklædt rundt. Filmen som har vundet for den bedste lyd og musik, formår at skabe en verden, hvor billede og lyd fungerer så godt sammen, at juryen gentagende gange måtte knibe sig selv i armen af bare glæde.

Nominerede : Deception Alley (3gMe), The Last Minute (2cme), Nr 17 (3uMe)
Vinderen er : The Last Minute

Bedste billede

Udover at have gjort sig umage med at finde de rette locations, har vinderne også været grundige med de øvrige genstande, der bliver benyttet i filmen såsom f.eks. bilen m.m. Den måde der er fotograferet på virker meget fin og drømmende, hvilket passer utrolig godt til filmens handling og emne. Det viser en stor forståelse for hvad billedkvaliteten betyder for filmen. Desuden formår fotografen at fotografere med en vis form for nænsomhed i nogle af de følsomme scener. For eksempel i køkkenet og senere ovenpå, hvor de sidder med deres snurretoppe. Og igen senere, hvor han står og ser ud af vinduet, efter at hun er forsvundet.

Nominerede : Deception Alley (3gMe), Sundeved Efterskole (1gme4), Brochen (3uMe)
Vinderen er : Brochen

Bedste idé

En kortfilm er intet uden en god og original idé. Man når rigtig langt hvis den også er simpel. Årets vinder tror helt sikkert på deres idé og formår oven i købet at overraske med handlingen. Vi har set mange film med døden som det dramaturgiske omdrejningspunkt, i vinderfilmen formår man da også at føre publikum i retning af død, selvom den i virkeligheden overraskende handler mere om nyt liv.

Nominerede : Separated (1gme2), A New Beginning (2cme), Would You Care? (1gme4)
Vinderen er : A New Beginning Would You Care?

Bedste førsteårsproduktion:

Prisen for årets bedste førsteårsproduktion går til en film der formår at beherske deres genre. Vinderen har allerede under optagelsen, så stor indsigt over fortællingen, så de formår at komme hjem med de helt rette billeder. Som seer føler man sig tryg i deres fortælling.- en sand fornøjelse. En sand perle.

Nominerede : One Hour (1gme3), Sundeved Efterskole (1gme4), Would You Care? (1gme4)
Vinderen er : Sundeved Efterskole

Bedste film – årets VERTIGO

Juryens opgave er at træffe et valg. Et valg som for juryen har vist sig særdeles svært. Specielt når det kommer til den mest prestigefyldte pris af dem alle. Vertigo prisen for årets film. Prisen i år har derfor været et tæt løb mellem flere mesterværker.

Men motivationen fra juryen har været klar. Vi var på jagt efter den mest fuldendte film. Vinderen af årets vertigo har formået at omdanne et ambitiøst manuskript til en lyslevende oplevelse, uden at gå på kompromis med de æstetiske virkemidler.

Fra skuespillere til location er denne film foran sine konkurrenter og juryen værdsætter de mange timer man kan se, er blevet lagt i produktionen af årets Vertigo vinder. Ingen over, ingen ved siden af…

Nominerede : Rosso (2uMe), Brochen (3uMe), Nr 17 (3uMe)
Vinderen er : Brochen

Se flere billeder fra festivalen her : http://jacsi.zenfolio.com/vertigo2011

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *