Og vinderen er…

Dette års VERTIGO er vel overstået og sædvanen tro bringer vi her på VERTIGO’s site links til alle årets vinderfilm ledsaget af juryens motivationer, leveret af dette års jury : Michael Rohden, Gorm Just og Rikke Papendick Johansen.

Bedste dokumentar
Nominerede : Nøgenhed (1iMe), The Book of Pecunia (2h3gMe), UFO (1iMe)

Dokumentaren har en indbygget evne til at kunne forandre verden. De bedste dokumentarer vælter diktaturer, sindssyge magthavere og tester virkelighedens grænser. Dokumentaren kan i sin faste og alligevel flygtige genrebestemmelser forme et stykke virkelighed til sand historie. Men dokumentaren kan også portrættere det enkelte, det subtile, det usagte.

Juryen har med empati og ærefrygt betragtet et studie i menneskets natur, og ofte måtte juryen
Med et enkelt udsnit af virkeligheden bliver juryen ført gennem junglen der er den menneskelige krop. Med sikker hånd formår årets vinder at fremstille det ulækre på en æstetisk og moden måde, der distancerer konkurrenterne med flere længder.

Som Jøren Leth ville have sagt – Jeg er et nøgent menneske

Vinderen er.. Nøgenhed (1iMe)

Bedste Visuelle effekter
Nominerede : Et spil for 2 (3uMe), UFO (1iMe), Den ukendte (1tyme)

Som en skærende kontrast til virkeligheden, er visual effects blevet en fast bestanddel i moderne filmproduktion. Hvordan ville film som Aliens, Reptilicus og Sex and the City være blevet til uden brug af airbrush og retouchering? Gennem filmhistorien er Visual Effects blevet udviklet fra dets spæde år i George Meiles A trip to the moon til Transformers. Med dette års nominerede er udviklingen blevet fuldbyrdet. Med juryens, i alt beskedenhed, enorme erfaring, blev vi alligevel slået omkuld af den gennemført høje tekniske kvalitet. Med et bevidst øje for historiens præmis, formår årets vinder, at anvende visueal effects til at fremme effekternes egentlige funktion – at fortælle historien.

Vinderen af kategorien for bedste visual effects er: Et spil for 2 (3uMe)

Årets førsteårsproduktion
Nominerede : Nøgenhed (1iMe), Tal til os (1fxme), Prank Wars (1fxme)

Der er en første gang for alle ting. Ligesom med sex kan det oftest være pinligt, akavet og ikke nødvendigvis særligt vellykket. Således kan en førsteårsproduktion også være en vanskelig opgave at overkomme. Alligevel har denne årgang formået at imponere en ellers yderst kritisk jury. Vi blev rørte, chokerede og betagede af årgangens film og fandt fornyet håb i Aabenraas ungdom. Det er jer, der bærer traditionerne videre, det er jer der skal løfte Vertigo i fremtiden og forhåbentligt sætte Sønderjylland på verdenskortet i filmsammenhæng.

Årets førsteårsproduktion er klart den bedste i dens årgang og har formået at gøre juryen bløde i knæene. Som en god vin der bliver bedre med årene har vinderen vokset i anseelse hos juryen, jo længere vi kom ind i filmen.

Vinderen af kategorien for bedste førsteårsproduktion er: Nøgenhed (1iMe)

Bedste mandlige skuespiller
Nominerede : Et spil for to (3uMe), Mediatør (12h3gme), Christian (3uMe)

Danmark har siden Poul Reumert opforstret internationalt anderkendte skuespillere. Hvem kender ikke Mads Mikkelsen, Viggo Mortensen og Laus Højby i smashhits som krummerne 1, 2 og lykke?
Skuespillet er subtekstens ædle kunst, der handler om at være i nuet, at kunne reagere på det, der kommer til en og at vælge sine filmtitler med omhu.

Juryen blev imponeret over at en så sikker skuespillerpræstation kunne leveres uden et eneste talt ord. Med overbevisning blev juryen ført gennem kærlighedens ABC, i alle dens små facetter og akkavetheder.

Glem scoreguiden i M, glem for lækker til love, her er en film hvis hovedrolleindehaver viser vejen i mørket.

Vinderen af denne kategori, er: Et spil for 2 (3uMe)

Bedste kvindelige skuespiller
Nominerede : The Binding (3uMe), Et spil for to (3uMe), Tak for lort! (2h3gMe)

Kvinderne har gennem filmhistorien ledt mænd i fordærv som femme fatales, tæsket dem som Uma Thurmann i Kill Bill og forført publikum med femininitet og charme som Ingrid Bergman. I de senere år har kvinderne fået en stadigt større rolle som handlekraftige karakterer.

Kunsten at få en hel biografsal til at kanalisere sine følelser gennem ens skuespil er en stor kunst som kun få mestrer.

Juryen har under gennemsynet af de nominerede film følt sig teenageforelskede, forfærdede og i et enkelt tilfælde skidt på. Vi har været vidne til op til flere goe præstationer, men en sprang særligt i øjnene som aldeles troværdig og medrivende. Vi gennemgår hendes tanker i et klaustrofobisk drama om at knække den ulykkelige kærligheds kode og komme videre i tilværelsen. En stjerne er født:

Vinderen af kategorien for Bedste Kvindelige hovedrolle går til.. Line Duggen i The Binding (3uMe).

Bedste idé
Nominerede : Min bedste ven (1fxme), The Binding (3uMe), The Book of Pecunia.

Den kreative skaberkraft kan ikke udvindes i en mine, støves op på gaden, eller købes for penge. Kreativiteten blomstrer på forunderligvis der, hvor mennesker kan tænke frit og føler sig trykke. Derfor skal de kreative tanker og ideerne passes, som et nyfødt barn. Den gode ide vil derfor altid gå foran alt andet, og er selve filmes inderste drivkraft.

Den unikke ide er i et højteknologisk samfund, en sjældenhed fordi viden og kreativitet skifter hænder på nye måder. Derfor kan den gode ide også være et remix af tidligere tænkte ideer, som sættes i nye sammenhænge og gentænkes.

Juryen har med stor interesse fulgt årets vinder foregive illusioner, og manipulere med det mest kendte stykke fiktion af dem alle, der med stor kreativitet har gennemført deres opgave til UG kryds og slange. Jyryen havde dog visse forbehold overfor vinderen, da juryen gentagne gange satte spørgsmålstegn ved anvendelse af det genanvendte materiale.

Men juryen måtte bøje sig for den kreative genbrug af allerede eksisterende materiale, og årets vinder formår at skabe det gennemførte værk, der fik juryens kritik til at forstumme.

Vinderen er.. The Book of Pecunia (2h3gMe).

Bedste billede
Nominerede : Nøgenhed (1iMe), The Binding (3uMe), Christian (3uMe)

Et godt billede siger mere end tusind dårlige billeder. Et billede kan skabe følelser som kan indprente sig i menneskets sind for evigt. Men billedfortælling er et sprog, man skal tilegne sig, og som kræver en investering i tid. Inflationen og overfloden af ligegyldige billeder har ramt det vestlige samfund som en tsunami der ikke hører op. Bølge efter bølge af dårlige film og billeder bliver hver dag, hver time, hvert minut lagt ud på Facebook, Instagram og YouTube.

Dette års vinder har formået at ride på bølgen og fortælle en historie bestående af enestående billeder sat sammen i en sand symfoni af velvære. På en klaustrofobisk og spændingsopbyggende facon har vinderen overrasket juryen.

Filmens flotte lyssætning, framing og kamerabevægelser, har været udslagsgivende for juryens beslutning.

Vinderen er: Christian (3uMe)

Bedste klipning
Nominerede : The Binding (3uMe), The Book of Pecunia (2h3gMe), Mediatør (12h3gme)

Hvis dit liv var en film, hvad ville du så klippe ud? Måske alle transportscener?

Tempo, konsistens og overblik, er ikke bare noget en cykelrytter skal mestre. Kunsten at klippe en historie til, så den fastholder seerens nysgerrighed og opmundrer seeren til at følge den efterfølgende billede, er afgørende i enhver produktion. Det er i klipningen de største mestre træder i karakter, har overblik og udvælger det bedste, og fyrer det værste. Således skal man i klippefasen være i stand til at skære alle unødvendigheder fra, og sætte sig ud over ens egen produktion og sætte sig i seerens sted.

Vinderen i kategorien for årets bedste klipning formår i den grad at skære ind til benet, holde overblikket, og anvende klipningen på en kreativ og effektfuld måde, der både pirrer seerens nysgerrighed og opbygger den dramaturgiske spænding.

Juryen bemærkede med det samme, at der med denne film var tale om en produktion hvor man virkelig har gjort sig umage, og behandlet råmaterialet med en stor portion kærlighed. Der var derfor ingen tvivl i juryens blødende hjerter.

Vinderen i kategorien bedste klip er : The Binding (3uMe)

Bedste lyd
Nominerede : The Binding (3uMe), Christian (3uMe), The Book of Pecunia (2h3gMe)

En god produktion kan måles på mange parametre. Ofte er lyden overset som et dramaturgisk element i den fiktive fortælling. Men lyden har en kæmpe eksistensberettigelse idet man i højere grad har tendens til at være overbærende overfor en mangelfuld billedside frem for kradsende lyd på en strand, vind i mikrofonerne og ubehandlede reallyd.

Årets vinder af bedste lydside går til en produktion som har behandlet lydsiden på lige vilkår med billedsiden. Årets vinder har pirret juryen med et effektfuldt lydunivers der ikke bare underbygge fortælling billedside, men også skaber et emotionelt rum, som juryen fandt sig fastlåst i.

Vinderen i kategorien bedste lyd er : The Binding (3uMe)

Årets VERTIGO – Bedste film
Nominerede : The Binding (3uMe), Christian (3uMe), Et spil for to (3uMe)

Årets vinder af Vertigoprisen har gennem hårdt arbejde, solide evner og en fantastisk dedikation, formået at skabe et mesterværk. Men kampen om årets vertigo har været intens. Juryen har været imponeret over de mange gode film og alligevel står det klart at der kun er èn sand vinder. Årets vinder af vertigo filmfestival 2012 indskriver sig i historien på linje med film som burried, 128 hours og Oldboy.

Vinderen af årets vertigo går til en film, der gennem et klaustrofobisk univers og en spændingsspækket handling, skaber et sublimt billedet på bruddet med ulykkelige kærlighed.

Der kunne kun være én vinder. Ingen over, ingen ved siden af.

Vinderen er.. The Binding (3uMe)

Vinder af årets publikumspris 2012 blev : STRØM (3uMe).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *